A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Єланецька громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Держпродспоживслужба

 

ПОВІДОМЛЕННЯ СИСТЕМИ RASFF ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ НЕСАНКЦІОНОВАНОЇ РЕЧОВИНИ ОКСИДУ ЕТИЛЕНУ

 

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF № 2020.6032 – fup 5.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 15.01.2021 № 11.1.3-26/690 «Щодо повідомлення RASFF № 2020.6032 – fup 5». Відповідно до повідомлення, виявлено несанкціоновану речовину – оксид етилену (0.48 mg/kg – ppm) у насінні кунжуту, що експортувалось з Індії (експортер: Talakshi Lalji & Co, Mumbai) через Нідерланди (імпортер: Dipasa Europe B. V., Enschede) до країн-членів ЄС та до Фінляндії, де було використане при виготовлені хлібців (виробник: Lantmӓnnen Cerealia Oy, Kotka) та експортоване до України (отримувач: ПРАТ «Лантманнен Акса», вул. Привокзальна, 3, м. Бориспіль, 08304).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

ГРИП ПТИЦІ В СМТ ДОМАНІВКА

 

Згідно результатів дослідження Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби із патологічного (біологічного) матеріалу, відібраного від 6 трупів птиці, з приватного домогосподарства смт Доманівка, Доманівського району виявлено РНК вірусу грипу птиці типу А1 субтипу H5 (звіт про результати дослідження від 15.01.2021 № 000045 п.м./21).

Відповідно до рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Доманівській райдержадміністрації оголошено територію смт Доманівка, Доманівського району Миколаївської області неблагополучною (епізоотичний осередок) по високопатогенному грипу птиці і встановлено карантин з 16.01.2021.

Визначено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої включено населений пункт смт Доманівка, Доманівського району. Визначено зоною нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку до якої ввійшли населені пункти: с. Зелений Яр, с. Новолікарське, с. Коштове, с. Забари, с. Зброшкове, с. Чорталка, с. Іванівка, с. Лідіївка, с. Широкі Криниці, с. Володимирівка, с. Олександрівка, с. Новоселівка, с. Олександродар, с. Петропавлівка, Доманівського району.

Затверджено «План заходів щодо ліквідації і недопущенню розповсюдження захворювання високопатогенному грипу птиці в смт Доманівка, Доманівського району, Миколаївської області».

 

Щодо сертифікації продукції птахівництва

 

Відповідно до повідомлень, отриманих Держпродспоживслужбою від компетентних органів країн-торговельних партнерів, заборонено експорт з території України до Канади та Республіки Колумбія птиці (свійська та дика) всіх видів продукції птахівництва та побічних продуктів.

Графік

особистого прийому громадян

начальником Єланецького міжрайонного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

Андрій СОКОЛОВ

начальник Єланецького міжрайонного управління

вівторок

09.00 до 12.00

четвер

13.00-15.00

(05159)

9-22-22

9-15-81

вул. 1-го Травня,

смт. Єланець

 

 

Повідомлення щодо встановлення фактів невідповідності виробництва та/або обігу харчових продуктів операторами ринку

 

На виконання розпоряджень головного державного ветеринарного інспектора України від 05.01.2021 № 1 «Щодо протидії фальсифікації ковбас, ікри лососевої» та від 05.01.2021 № 2 «Щодо протидії фальсифікації масла солодковершкового» та відповідно до повідомлень ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» в рамках масмедійного проекту «СТОП ФАЛЬСИФІКАТ» встановлено факти невідповідності виробництва та/або обігу харчових продуктів операторами ринку:

- ковбасних виробів - ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», ТОВ «Феракс», ТОВ «М’ясокомбінат Ювілейний», ПрАТ «Український Бекон»;

- ікри лососевої (горбуші) - ПрАТ «Дальриба», ТОВ «Флагман Сіфуд»;

- масла солодковершкового - ТОВ «Рихальський завод сухого молока», ТОВ «Еней», ТОВ «Фірма АПРЕЛЬ», ПП «Земледух В Т», ТОВ «Іва-Арт», ТОВ «Городенківський сирзавод», ТОВ «Інтер-мол», ТОВ «Терен-Про», ВАТ «Турківський молокозавод», ТОВ «Гранд Молпродукт», ТДВ «Яготинський молзавод, Золотоніський маслоробний комбінат», ПП «Рось» філія «Роменський молочний комбінат», ТОВ «Мілкіленд-Україна».

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ СИСТЕМИ RASFF ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ САЛЬМОНЕЛИ У КУРЯЧИХ КРИЛЬЦЯХ

 

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF № 2020.5963-fup3.

Відповідно повідомлення RASFF виявлено Salmonella (presenсe 25g) у курячих крильцях, що експортувались з Республіки Польща (виробник: Wipasz Spolka Akcyjna, Olsztyn) до Королівства Данія (трейдер/брокер: Nowaco A/S, Aalborg) та до України (отримувач: ТОВ «Агропобутсервіс», вул. Михайла Грушевського, 77, с. Надичі, Жовківський р-н., Львівська обл., 80371).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ СИСТЕМИ RASFF ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ НЕСАНКЦІОНОВАНОЇ РЕЧОВИНИ ОКСИДУ ЕТИЛЕНУ

 

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF № 2020.5944-fup 1.

Згідно повідомлення, виявлено несанкціоновану речовину оксид етилену (2 mg/kg – ppm) у насінні кунжуту, що експортувалось з Індії до країн-членів ЄС та до Фінляндії, де було використане при виготовленні круглих хлібців (виробник: Lantmannen Cerealia Oy, Kotka) та експортовано до України (отримувач: ПРАТ «Лантманнен Акса», вул. Привокзальна, 3, м. Бориспіль, 08304).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

_________________________________________________________________

 

Вимоги законодавства щодо провадження та застосування постійно діючих процедур заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) операторами ринку на малих потужностях та на харчоблоках ЗОШ і ДНЗ

НАССР у навчальних закладах – необхідний  інструмент для контролю безпеки харчування. Дирекція закладів освіти зобов’язана впровадити та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

До 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі, зокрема, і  заклади освіти, які надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники   Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти України наразі здійснюється за новими правилами.

Окрім впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти,  має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

Програма передумов системи НАССР охоплює такі процеси:

Належне планування виробничих, допоміжних і побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.

Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.

Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, енерго та газопостачання, освітлення тощо.

Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами.

Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).

Здоров’я та гігієна персоналу.

Поводження з відходами виробництва та сміттям, їхній збір і видалення з потужності.

Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їхній появі, засоби профілактики та боротьби.

Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.

Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.

Зберігання та транспортування.

Контроль за технологічними процесами.

Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.

Членами груп НАССР можуть бути: заступники директорів з навчально-виховної роботи, шеф-кухарі та кухарі харчоблоків, медичні сестри з дієтичного харчування чи інші медичні працівники закладів.

Важливим моментом є, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві активної системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

Сподіватися на те, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР» можна працювати без проблем, не варто. Наявність лише сертифікату не є панацеєю, тому що система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів. Ефективність впровадження такої системи постійно буде контролюватися і перевірятися  аудиторами Держпродспоживслужби.

            За не впровадження на потужностях системи НАССР на операторів ринку,  згідно зі статтею  65 ЗУ № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», будуть накладені штрафні санкції: від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.

            Отже, якщо в закладі досі не запроваджена система безпечності харчових продуктів НАССР або її впровадження триває, а інспектор уже на порозі, то законодавство поки що не буде жорстким. Але усунути порушення все-таки доведеться та якнайшвидше забезпечити запровадження та якісне функціонування системи НАССР.

 

 

ЩОДО ВИКОНАННЯ ОПЕРАТОРАМИ РИНКУ ОБОВ’ЯЗКІВ СТОСОВНО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОСТЕЖУВАНОСТІ

Харчові продукти, які знаходяться в обігу на території України, повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Для повноцінної реалізації системи НАССР необхідно обов’язково впроваджувати систему простежуваності, яка охоплює всі стадії виробництва, переробки та обігу харчових продуктів або інгредієнтів, що використовуються для їх виготовлення. Щоб мати змогу визначити джерело проблем безпечності харчових продуктів, необхідно мати системи, здатні простежувати харчовий продукт у прямому й зворотному напрямі уздовж усього харчового ланцюга.  

Система простежуваності передбачає «крок назад – крок уперед» по харчовому ланцюгу й дозволяє встановити зв’язок «постачальник  – продукт» і «продукт – замовник».

Відповідно до статті 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» встановлено вимоги до операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності, а саме:

  • "Крок назад" полягає в тому, що кожен оператор ринку повинен визначити, які партії сировини від якого виробника він отримав.
  • "Крок вперед" кожен оператор повинен визначити, кому ці партії готової продукції були відправлені.

Вимоги до операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності не передбачають встановлення ними зв’язку (так званої внутрішньої простежуваності) між об’єктами санітарних заходів, які використовуються під час виробництва, та об’єктами санітарних заходів, отриманих в результаті такого виробництва.

З метою виконання вимог частин першої та другої цієї статті оператори ринку повинні застосовувати системи та процедури, що забезпечують доступність такої інформації компетентному органу за його запитами. Інформація повинна зберігатися протягом шести місяців після закінчення кінцевої дати продажу харчового продукту, нанесеної на маркуванні.

Система простежуваності і постійно діючі процедури, засновані на принципах НАССР, дозволяють чітко визначити винного, якщо трапився прикрий випадок появи на ринку небезпечного харчового продукту.

Простежуваність є ефективним засобом захисту споживача, який у випадку інциденту з харчовим продуктом дає можливість постачальнику визначити, куди було направлено небезпечну сировину чи харчовий продукт і хто або де міг його спожити, а також дає можливість виробнику чи продавцю визначити, звідки було отримано джерело загрози.     

Такі дані дають можливість простежити весь шлях небезпечної сировини чи небезпечного продукту.

На сьогодні, на жаль, невелика частка операторів продуктового ринку знайома з основними принципами системи НАССР, а ще менше з них готові до їх впровадження.     

Відповідно до п. 6 та п. 7 статті 65 Закону України № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» у разі порушення вимог щодо забезпечення простежуваності, передбачених законодавством про харчові продукти та корми, на оператора ринку буде накладено штраф у розмірі: на юридичних осіб – 8 мінімальних заробітних плат на фізичних осібпідприємців – 5 мінімальних заробітних плат. 

У разі невиконання обов’язку щодо відкликання або вилучення з обігу небезпечних харчових продуктів або кормів, на оператора ринку буде накладено штраф у розмірі: на юридичних осіб – 35 мінімальних заробітних плат на фізичних осібпідприємців– 30 мінімальних заробітних плат .

    Таким чином, відповідно до українського законодавства, система простежуваності обов’язкова до впровадження виробниками харчових продуктів та поряд  із НАССР дає змогу керувати безпечністю харчових продуктів.

 

 

Про заходи, що вживаються з метою недопущення занесення на територію Миколаївської області (району) збудника грипу птиці

 

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції. При виникнення захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

Грип у тварин (птахів) і грип у людей викликається спорідненими вірусами, які  відрізняються лише за складом та агресивністю своїх ферментів.

Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний: від хворої птиці до людини (достовірно встановлено). Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини ще не встановлена. При вживанні м’яса птиці чи яєць, які пройшли термічну обробку, фактів захворювання не встановлено.

Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людини схожі.

При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 2-4 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головний біль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливого перебігу через 7-10 днів наступає одужання. Однак, частіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і завершується смертю хворого. Починаючи з 2003 року Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила захворювання на пташиний грип у різних країнах світу більше 400 людей, із яких понад 250 померли.

Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

Не слід без потреби доторкатися до птиці – не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельним шляхом, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок.

Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С – за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

Яйця не слід вживати в сирому вигляді – їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.

З робіть щеплення від звичайного грипу.

Важливо пам’ятати! За появи симптоматики гострого респіраторного захворювання впродовж 5 днів з моменту перебування у місці загибелі птахів негайно зверніться до лікаря. Противірусна терапія розпочата у перші дні захворювання на пташиний грип суттєво збільшує шанси на одужання.

З метою профілактики захворювання птиці на грип керівники та спеціалісти птахогосподарств зобов’язані виконувати вимоги, передбачені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств і вимогами до їх проектування, затвердженими наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 № 53, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 05.07.2001 за № 565/5756, та іншими нормативно-правовими актами.

Власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309, та з метою профілактики захворювання птиці на грип.

   При невластивій поведінці птиці, перших ознаках захворювання чи загибелі птиці необхідно терміново звернутися до Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини або безпосередньо до дільничних лікарів ветеринарної медицини!

___________________________________

 

Нові обмеження. Обмеження, які продовжують працювати без змін.

 

ЩОДО ВИПАДКУ АЧС В НОВООДЕСЬКОМУ РАЙОНІ

 

16.12.2020 в домогосподарстві гр. Фабрікової О.В., с. Новопетрівське, Новоодеського району, Миколаївської області зареєстровано загибель 1 голови свині віком 5 місяців.

При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Миколаївській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м. Миколаїв встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 004820 п.м./20 від 17.12.2020).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 17.12.2020 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоодеській районній державній адміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.

Встановлено епізоотичне вогнище територію домогосподарств гр. Фабрікової О.В. по вул. Петра Могили, 107, та вул. Петра Могили, 111 в с. Новопетрівське, Новоодеського району, Миколаївської області.

До зони захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища ввійшли такі населені пункти: с. Новопетрівське та с. Себіне, Новоодеського району, Миколаївської області.

До зони нагляду визначити радіусом 1 км від зовнішніх меж зони захисту враховуючи річку Південний Буг як природний бар’єр. В зону спостереження (нагляду) інші населені пункти не входять.

На даному етапі вживаються заходи щодо ліквідації спалаху АЧС відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ СИСТЕМИ RASFF ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ НЕСАНКЦІОНОВАНОЇ РЕЧОВИНИ ОКСИДУ ЕТИЛЕНУ

 

 

До Держпродспоживслужби надійшли інформаційні повідомлення системи RASFF від 10 грудня 2020 року № 2020.5552 –fup 5.

Відповідно до повідомлення RASFF, виявлено несанкціоновану речовину оксиду етилену (0,49 mg/kg – ppm) у кунжутній олії), що експортувались з Італії (виробник: Coricelli Spa, Spoleto (Perugia), оптовий продавець (Bordoni Italia srl, Lastera a Signa) до інших країн-членів ЄС та до України (номер партії 8584).

 

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ СИСТЕМИ RASFF ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ НЕВІДПОВІДНОСТЕЙ В ХАРЧОВІЙ ДОБАВЦІ ТА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ

 

До Держпродспоживслужби надійшли інформаційні повідомлення RASFF від 11.12.2020 за № 11.1.3-26/2/19053, № 11.1.3-26/2/19056 та № 11.1.3-26/2/19057 щодо повідомлень RASFF № 2020.3988 – fup 2, № 2020.5570 та       № 2020.5583.

Відповідно до повідомлення RASFF № 2020.3988 – fup 2 виявлено високий вміст кофеїну (300 мг/дозу), синефрину (2000 mg/kg – ppm) та неавторизованого новітнього харчового інгредієнта 2-диметиламіноетанолу (DMEA) у харчовій добавці BPS Catzkill, що експортувалась з Великобританії через Нідерланди (виробник: Best Pharma Supplements Ltd., Dorchester, 6; вантажовідправник: Gigas Nutrition E. K.) до країн-членів ЄС та до України (отримувач: DSN.com.ua, вул. Бельведерська, 32, м. Івано-Франківськ).

Відповідно до повідомлення RASFF № 2020.5570: виявлено несанкціоновану речовину – оксид етилену (2.1 mg/kg – ppm) у насінні кунжуту, що експортувалось з Індії (експортер: M/S Mac Agri Exports, Mumbai) до Республіки Польща (імпортер: ROS – SWEET Sp. Z o.o., Lancut) та України (018/20-21 – номер партії, наданий M/S Mac Agri Exports, Індія) та 1-0364 – номер партії наданий ROS – SWEET Sp. Z o.o.).

Відповідно до повідомлення RASFF № 2020.5583 виявлено фумонізини (В1+В2: 890; 1130 mg/kg – ppb) в органічних кукурудзяних вафлях, що експортувались із Словацької Республіки (постачальник CIBI, Marcelova) до Федеративної Республіки Німеччина (оптовик: Jufiko GmbH, Krailling) та до інших країн – членів ЄС та України (отримувач: ТОВ «ТС Плюс», вул. Краснова, 27, м. Київ, 03115).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

 

ЩОДО СКАСУВАННЯ ЗАБОРОН НА ПЛАНОВІ ПЕРЕВІРКИ, З УРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ

 

 

З 10.12.2020 набув чинності Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1071-IX (закон опубліковано в газеті Голос України від 09.12.2020 № 228),

яким внесено зміни у Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» 530-IX,

У пункті 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України 530-IX: підпункт 4 виключено (скасовано заборону щодо проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Таким чином, з 10.12.2020 дозволено проведення планових заходів державного нагляду (контролю), з урахуванням обмежень, встановлених Законом України № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону № 533-IX

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. До 1 липня 2020 року зупинити дію пункту 10 частини другої та пункту 2 частини четвертої статті 7 та частини першої статті 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

3. Тимчасово, по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), але не раніше 30 червня 2020 року, забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю):

  • за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;
  • у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

 

ЩОДО СЕРТИФІКАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА

 

В зв’язку з виявленням випадку грипу птиці в особистому селянському господарстві в с. Кандибине Новоодеського району, з метою забезпечення дотримання вимог погоджених двосторонніх форм сертифікатів на експорт продукції птахівництва та відповідно до листа Держпродспоживслужби України тимчасово заборонено експорт продукції птахівництва виробництва українських підприємств з території Миколаївської області до Королівства Марокко, Королівства Саудівська Аравія, Туніської Республіки, Республіки Сінгапур та Спеціального адміністративного району Гонконг: тушок, напівтушок, м'яса птиці, продуктів з м’яса птиці, яєць столових та їстівних субпродуктів.

ГРИП ПТИЦІ В С. КАНДИБИНЕ

 

Згідно результатів дослідження Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби із патматеріалу, відібраного від 6 трупів птиці, що належала громадянці із с.Кандибине, Новоодеського району виявлено РНК вірусу грипу птиці типу А1 субтипу H5 (звіт про результати дослідження від 04.12.2020 № 003764 п.м. / 20).

З метою координації дій з локалізації і ліквідації спалаху грипу птиці 04.12.2020 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоодеській районній державній адміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації захворювання, який включає в т.ч. зонування, стемпінг-аут, дезінфекцію.

Визначено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населені пункти: с.Новоматвіївське, с.Сельвестрівське, Новоодеського району та туристичний двір «Золота підкова”.

Визначено зоною нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку до якої ввійшли населені пункти: с.Новоінгулка Новоодеського району та с.Степанівка Баштанського району.

За попередніми результатами проведеного епізоотичного розслідування встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця.

В осередку захворювання (с.Кандибине) вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

Довідково:

Грип птиці – відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів вказує, що Україна розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Враховуючи, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами існує постійно – найбільш ефективними заходами направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

При цьому основним завданням власників птиці є забезпечення постійного дотримання вимог біобезпеки в господарствах та своєчасне повідомлення про захворювання/загибель птиці.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в птахогосподарства власники птиці повинні забезпечувати виконання вимог передбачених в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та Ветеринарно-санітарних правилах для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 № 53, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.07.2001 за № 565/5756.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309, які передбачають мінімальні стандарти біобезпеки, яких повинні дотримуватися власники птиці в особистих селянських господарствах, рекомендації до утримання птиці, комплектації своїх господарств птицею, а також вимог до власників птиці з метою попередження занесення гостроінфекційних хвороб птиці, зокрема:

– при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;

– щоденно проводити клінічний огляд птиці;

– забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

– мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

– птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

– не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;

– не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

– проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

– негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.

 

 

 

Повідомлення системи RASFF щодо виявлення несанкціонованих речовин у харчових продуктах

 

До Держпродспоживслужби надійшли інформаційні повідомлення системи RASFF:

Відповідно до повідомлення RASFF № 2020.5206 – fup 5, виявлено несанкціоновану речовину – оксид етилену (˃0,4 mg/kg – ppm) у насінні кунжуту, що експортувалось з Індії (виробник: Barea srl, Quinto di Treviso, партія № 042), з якого виготовлено хлібні палички, що експортувались з Італії (виробник: Grissitalia srl, Alessandria) до інших країн-членів ЄС та до України (отримувач: ТОВ «Модерн Трейд, вул. Болгарська, 1, м. Одеса, 65007).

Відповідно до повідомлення RASFF № 2020.5477 від 02 грудня 2020 року стосовно виявлення несанкціонованої речовини оксиду етилену (1.2 mg/kg - ppm) у органічній тахіні (кунжутова паста), що експортувались з Нідерландів (вироблено для: Machandel B.V., Haulerwijk; оптовик: De Smaakspecialist, Ulvenhout) до інших країн-членів ЄС та до України (отримувач: ТОВ «Бюро Вин», вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

 

ВПРОВАДЖЕННЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО КАБІНЕТУ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ ДЛЯ РОБОТИ В ЄДИНОМУ ДЕРЖАВНОМУ РЕЄСТРІ ТВАРИН

 

 

З метою зменшення паперового документообігу, витрат часу та коштів власників тварин для подання реєстраційних документів на тварин, пришвидшення строків реєстрації в Єдиному державному реєстрі тварин з послідуючою видачею ідентифікаційного документа, Держпродспоживслужба спільно з Державним підприємством «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» починає впровадження Персонального кабінету суб’єкта господарювання для роботи в Єдиному державному реєстрі тварин.

Функціонал Персонального кабінету в Єдиному державному реєстрі тварин дозволить суб’єкту господарювання:

сформувати та відправити через мережу Інтернет:

§ замовлення на проведення ідентифікації та реєстрації тварин, в якому зазначити необхідну кількість вушних бирок, засобів для їх прикріплення, місце отримання замовлення;

§ заявку на реєстрацію тварини за видами: велика рогата худоба, свині, вівці, кози, коні – практично надіслати заповнену реєстраційну картку тварини в електронному вигляді для внесення даних до Єдиного державного реєстру тварин;

§ заявку на реєстрацію господарства в Єдиному державному реєстрі тварин;

§ звіт про наявність та рух поголів’я свиней у господарстві юридичних осіб;

§ переглядати інформацію щодо власних тварин;

§ контролювати та переглядати власні платежі, оформлені замовлення та договори;

§ підписувати заявки за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), що дозволяє відійти від паперового документообігу;

§ використовувати гарячу лінію та технічну підтримку при роботі з персональним кабінетом.

В той же час отримання заявок через Персональні кабінети надасть змогу державному інспектору ветеринарної медицини або уповноваженому державному лікарю ветеринарної медицини, під контролем якого знаходиться господарство, здійснювати дії із засвідчення реєстраційної картки тварини он-лайн за допомогою кваліфікованого електронного ключа, що обумовлено законодавством та є підтвердженням, що певна тварина знаходиться під ветеринарно-санітарним контролем та наглядом.

 

 

Повідомлення системи RASFF щодо виявлення несанкціонованої речовини – оксид етилену у насінні кунжуту

 

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF № 2020.5025 – fup 3.

Відповідно до повідомлення RASFF № 2020.5025 - fup 3, виявлено несанкціоновану речовину - оксид етилену (0,094 mg/kg - ppm) у насінні кунжуту, що експортувалось з Індії (експортер: Accura Enterprises Pvt Ltd, Gandhinagar, Gujarat) через Нідерланди (імпортер: Dipasa Europe B. V., Enschede) до країн-членів ЄС та до Фінляндії, де було використане при виготовленні багатозернових круглих хлібців (виробник: Lantmannen Cerealia Oy, Kotka) та експортовані до України (отримувач: ПРАТ«Латманнен Акса», вул. Привокзальна, 3, м. Бориспіль, 08304).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

Щодо дотримання суб’єктами господарювання, які здійснюють первинне виробництво риби, інших водних живих ресурсів вимог Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»

 

Відповідно ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу», тобто всі потужності які вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу, повинні бути зареєстровані як первинне виробництво в порядку, передбаченому наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам», зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 12.03.2016 за № 382/28512.

Згідно ст. 2 Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» від 06.02.2003 № 486-IV: якість та безпека живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (їх ділянках), підтверджуються ветеринарним свідоцтвом, яке видається органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, один раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів(кількість вирощених в окремому ставку, іншому водному об'єкті (його ділянці), незалежно від об'єму води в них та їх площі).

Стаття1 Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» від 06.02.2003 № 486-IV дає визначення терміну ветеринарне свідоцтво або ветеринарна довідка –виданий в установленому порядку документ, що підтверджує відповідність конкретної партії продуктів лову вимогам ветеринарно-санітарної безпеки. Партія продуктів лову - кількість продуктів лову одного найменування, ґатунку, одного суб'єкта господарювання, вилучених у період не більше п'яти найближчих дат. Рішення про видачу ветеринарного документа приймається за результатами безпосереднього клінічного огляду тварин, що визначено Порядком видачі ветеринарних документів затвердженого постановою КМУ від 21.11.2013 № 857-2013-п. 

При цьому заявник повинен забезпечити створення можливості для безпосереднього огляду об’єкта державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду. Під час прийняття рішення про видачу ветеринарного документа, враховувати епізоотичну ситуацію на відповідній території, потужності (на об’єкті) та ветеринарно-санітарний стан об’єкта. (Порядок видачі ветеринарних документів, п. 6.)

Під час прийняття рішення про видачу ветеринарного документа для переміщення риби перевіряти наявність результатів відповідних досліджень.

За результатами безпосереднього огляду товару та перевірки поданих документів, приймати рішення про видачу відповідного ветеринарного документа або про відмову в його видачі. (Порядок видачі ветеринарних документів, п. 7.)

Вимоги до транспорту, ємностей для транспортування, умов відбору і підготовки риби до транспортування та під час перевезення визначено у постановою Кабінету міністрів України від 16.11.2011 № 1402 «Про затвердження Правил транспортування тварин». п. 78. Цих правил вказує, що перевезення живої риби для реалізації у торговельній мережі здійснюється згідно з вимогами ДСТУ 2284-93 “Риба жива. Загальні технічні умови”.

Ветеринарні документи видаються за умови дотримання встановлених вимог до перевезення відповідних вантажів (Порядок видачі ветеринарних документів, п. 6.).

Враховуючи вищезазначене необхідно:

  1. Один раз на рік, проводити ветеринарно-санітарну оцінку стану водних об’єктів (кожного плеса), на підставі якого, та результатів лабораторного дослідження риби (яке проводиться один раз на рік) видається ветеринарне свідоцтво форми № 1 – на всю партію вирощеної живої риби.
  2. На кожну партію лову, за результатами клінічного огляду, ветеринарного свідоцтва форми № 1 виданого на всю партію вирощеної живої риби, епізоотичного благополуччя та відповідності транспортних засобів для перевезення, видається ветеринарна довідка (в межах адміністративного району)  або ветеринарне свідоцтво форма № 1 для транспортуванням риби за місцем призначення, в тому числі на агропродовольчі ринки.
  3. Оператор ринку повинен транспортувати рибу та/або інші водні живі ресурси відповідно до вимог ДСТУ 2284-93 «Риба жива». Загальні технічні умови”, для її реалізації на агропродовольчих ринках, в торгівельну мережу, заклади громадського харчування та ін.

 

Про заходи що вживаються з метою недопущення занесення на територію Миколаївської області збудника африканської чуми свиней

 

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя та запобігання розповсюдження інфекційних захворювань диких та свійських тварин, особливо занесення збудника вірусу африканської чуми свиней (далі – АЧС), усі господарства незалежно від форми власності, що займаються вирощуванням та розведенням свиней, зобов’язані дотримуватися профілактичних заходів щодо недопущення захворювання свиней на АЧС у відповідності до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 року № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.

Насамперед, одним із головних заходів з профілактики та попередження занесення збудника АЧС є дотримання вимог закритого режиму роботи господарства, а саме:

  • огородження території виробничої зони суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливить проникнення диких та безпритульних тварин;
  • заборона відвідування господарства сторонніх осіб, а також в’їзду транспортних засобів, не пов’язаних з обслуговуванням;
  • облаштування постійно діючого дезінфекційного бар’єру (дезінфекційного блоку) для руху транспорту, ветсанпропускнику для входу до виробничої зони господарства та оснащення дезкилимками/дезванночками ізольованих приміщень (секцій), складів комбікормів, кормокухонь, ветеринарно-санітарних об’єктів;
  • проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень, обладнання та інвентарю;
  • використання виключно внутрішньогосподарського транспорту та запровадження розділу транспортних шляхів на території господарства на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) з метою уникнення їх перетинання;
  • контроль обслуговуючого персоналу (реєстрація всіх візитів та зведення їх до мінімуму, профілактичні медичні огляди) та забезпечення подвійним комплектом спецодягу та взуття з його централізованим знезараженням та пранням;
  • вжиття заходів щодо унеможливлення контактування працівників господарства з домашніми та (або) дикими свинями;
  • заборона занесення продуктів тваринного походження на територію виробничої зони господарства;
  • своєчасне застосування профілактичних ветеринарно-санітарних заходів щодо здоров’я тварин;
  • утримання свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
  • використання у господарстві знезаражених кормів та кормових добавок для годівлі свиней, що підтверджується фактично чи документально;
  • забезпечення вивозу трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції.

Крім того, необхідно виконувати вимоги державних ветеринарних інспекторів та ветеринарних лікарів щодо здійснення протиепізоотичних заходів та заходів карантину тварин. Перед переміщенням тварин обов’язково отримати від державного ветеринарного інспектора дозвіл на їх переміщення.

У разі раптової загибелі тварин, підозри на захворювання або виявлення хвороби, або поведінку тварин, яка їм невластива, негайно інформувати державного ветеринарного інспектора, ветеринарного лікаря або посадових осіб державних органів ветеринарної медицини про такі випадки.

 

 

__________________________

 

Вимоги законодавства щодо провадження та застосування постійно діючих процедур заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) операторами ринку на малих потужностях та на харчоблоках ЗОШ і ДНЗ

_______________________

Повідомлення системи RASFF щодо виявлення міграції первинних ароматичних амінів з порціонних ложок.

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло повідомлення через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 13 листопада 2020 року № 2020.4964-fup, стосовно виявлення міграції первинних ароматичних амінів (0,37 мг/кг - ppm) з порціонних ложок, що експортувалися з Фінляндії (виробник: Fiskars Finland Oy Ab, Helsinki) до України (отримувачі: ТОВ «Світ-Україна», вул. Київська, 8, м. Вишневе, Київська обл., 08132; ТОВ «Т2 СТРОЙ», просп. Повітрофлотський 92 Б, м. Київ, 03036 ).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

 

Повідомлення системи RASFF щодо виявлення Salmonella Enterica ser. Enteridis у замороженому м’ясі птиці експортованому з Польської Республіки

До Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшов лист Держпродспоживслужби від 23.11.2020 № 11.1.3-5/2/17841 «Щодо повідомлення RASFF № 2020.5100 та № 2020.5100-fur2». Відповідно до повідомлень виявлено Salmonella Enterica ser. Enteridis у замороженому м’ясі птиці експортованих з Польської Республіки (виробник: Piko Bis Zaklad Rozb. Drob. Sp.z.o.o.Sp.K. № PL 20634303 WE, Suwalki; Cedrob S.A. № PL 14023901, Ciechanow; оптовик: AMP Logistyka Sp. zoo, № PL 14201101 WE, Plonsk; фермер: Przemysław Koźlakiewicz, № WNI 14137145, Szreńsk) до окремих держав-членів ЄС та до України (холодильний склад, що розташований за адресою: вул. Лідавська, 1, м. Луцьк, Волинська область, 43000).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

Повідомлення системи RASFF щодо виявлення несанкціонованого новітнього харчового інгредієнту в харчовій добавці та не задекларованої гірчиці у кетчупі

 

До Держпродспоживслужби надійшли інформаційні повідомлення системи RASFF № 2020.5126 та № 2020.4924-fup2.

Відповідно до повідомлення RASFF від 23.11.2020 № 2020.5126, виявлено несанкціоновану речовину - оксид етилену (0.14; 2.7; 7; 7.7 mg/kg - ppm) у вилущеному насінні кунжуту, що експортувалось з Індії (експортер: Dhaval Agri Exports, Rajkot, Gujarat) до Австрійської республіки (отримувач: Lesaffre Austria AG, Wiener Neudorf) та до України (отримувач: ТОВ «Лесаффр» Україна», вул. Бориспільська, 9, буд. 91, м. Київ, 02099, t.golikova@lesaffre.com).

Відповідно до повідомлення RASFF від 17.11.2020 № 2020.4924-fup2, виявлено не задекларовану гірчицю у кетчупі, що експортувалася з Франції (виробник: Conservoir Provencal Cabanon, Camaret Sur Aigues) до Нідерландів (постачальник: Spar International B.V., Amsterdam) та до України (отримувач: ТОВ «SPAR Луганськ», вул. Курчатова, 7, м. Луганськ, 91031).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. 0675151592, 0515992222.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь